Hyller jektkulturen

Tirsdag 30. mai hyller Mosvik Historielag den gamle jektkulturen med en fjordreise med Jekta Pauline. 

For litt over 100 år siden var jekter et dagligdags syn overalt på Trondheimsfjorden.

Mosvik og Inderøy er to av bygdene der det var flest jekter i forhold til folketallet. I dag er det jekter herfra som er de to mest kjente.  På Nordlandsmuseet i Bodø står jekta «Anna Karoline», bygd i Brattåkeren på Åsbygda for nesten 150 år siden og den eneste bevarte nordlandsjækta. Jekta Pauline, bygd på Letnes i Inderøy i 1860, er kjent som den siste seilende jekt i verden.

Det er disse to jektene Mosvik Historielag vil hylle, med en reise med Jekta Pauline fra Mosvik Brygge langs jektbyggernes landskap på Åsbygda. Vanligvis møtes medlemmene på Kaldalsstua, men denne tirsdagen bærer det til sjøs. På turen vil minner og fortellinger stå sentralt, og de som blir med på turen passerer blant annet Brattåkeren, der «Anna Karolina» ble bygd. Kaffe og matservering er også en del av turen. Forhåndspåmelding til Ann-Kristin Jenssen på Mosvik Brygge.